Пародонтит та його зв’язок із зубним нальотом

Пародонтит та його зв’язок із зубним нальотом

Пародонтит – запальний процес в тканинах пародонту, який характеризується прогресивною деструкцією волокон періодонта та альвеолярної кістки. Саме тканини пародонту відповідають за те, скільки ваші зуби будуть утримуватися в кістці та чи будуть кровоточити ясна. 

Сучасна статистика показує, що пародонтит “молодшає”[1] і тепер це захворювання не стосується, як раніше вважалося старшої вікової групи пацієнтів.  Молодь має таку ж саму проблему.

Пародонтит має певні стадії клінічного перебігу та форми запалення. Їх має розрізняти кваліфікований лікар-пародонтолог. Пацієнт, з часом, в залежності від стадії пародонтиту, може просто відчувати рухливість зубів, кровоточивість ясен, а згодом і втрату зуба.

Стадії розвитку пародонтиту

Стадії пародонтиту

Пародонтит, призводить до появи пародонтальних кишень, резорбції альвеолярної кістки (коли кістка «опускається»), рецесії ясен (оголення шийок зубів) та патологічної рухомості зубів і, як наслідок, до втрати зубів.

Як би банально це не було, але пародонтит у більшості випадків починається саме з відсутності достатнього рівню гігієни (домашньої та професійної у лікаря-стоматолога). Скупчення зубного нальоту на зубах і є спусковим механізмом для пародонтиту. А зубний наліт для тканин пародонту є майже катастрофою.

Зубний наліт — це скупчення бактерій та їх продуктів життєдіяльності, які добре тримаються на поверхні зуба, утворюючи мікробну плівку.

Зубний наліт, зубний камінь

Чому з’являється зубний наліт?

Існує ряд факторів, які впливають на утворення зубного нальоту:

  • анатомічна будова зуба
  • відсутність адекватної гігієни
  • нерегулярні візити до стоматолога для проведення гігієнічних процедур
  • збалансований харчовий раціон. Доведено, що кількість нальоту значно збільшується в період вживання вуглеводів в порівнянні з періодами білково-жирового харчування.
  • інтенсивність жування (приймання твердої їжі)
  • якість слини, ступінь в’язкості слини, її кислотно-лужний баланс (ph)
  • наявність пломб, старих протезів, каріозних порожнин. 

Утворення нальоту на зубах проходить у певній послідовності:

  • прикріплення бактерії до поверхні зуба
  • утворення позакліткової структури (матриксу), коли наліт стає більш щільним та з часом перетворюється у зубний камінь
  • ріст бактерій. 

Спочатку утворюється м’який наліт і якщо він знаходиться на поверхні зуба більше трьох днів, відбувається поступова мінералізація (ущільнення) та перетворення м’якого нальоту в зубний камінь. Саме зубний камінь травмує ясна і має токсичну дію на тверді тканини зуба та тканини пародонту. 

Головна небезпека нальоту та зубного каменю пародонтопатогенна мікрофлора, яка є спусковим механізмом в захворюванні тканин пародонту.

Важливість профілактики

Тому, і важлива профілактика, яка полягає в своєчасному візиті до стоматолога для проведення оглядів та професійних гігієнічних процедур (1 раз на півроку). Під час таких відвідувань проводиться професійна гігієна, скринінг тканин пародонту та призначення індивідуальних засобів гігієни.

В нашій клініці лікар-пародонтолог завжди проведе спеціальний скринінг-тест для виявлення ризиків виникнення пародонтиту. Заповнить пародонтологічну карту, а в разі необхідності, проведе періолікування та зробить все, для того, щоб ваші зуби та ясна були здорові. 

Спеціалізована комп’ютерна програма буде нагадувати лікарю та вам, коли треба відвідати та не пропустити профілактичний курс для підтримання здорової порожнини рота. 

Тож, вам вирішувати чи є для вас доцільним, коли у вашій порожнині присутній наліт та зубний камінь. 

Профілактика значно ефективніша за лікування наслідків захворювань.

Автор: Лариса Тонкоголос, лікар‑пародонтолог.

Використана література

[1] Lindhe J. Textbook of clinical periodontology. — Copenhagen, Munksgaard, 2nd edition